Core business (2018)

De jubileumexpositie van kunstenaarsvereniging PEK-Ede was in de voormalige kantine van de ENKA fabriek. Ik mocht als gastkunstenaar een installatie bouwen. De afmeting was 5,50 x 2,00 x 2,10 (lxbxh). Dit was de begeleidende tekst:

Marjoke van de Plassche maakt installaties, ruimtelijke objecten en tekeningen. Speciaal voor de expositie ‘Schaft!’ ging zij een samenwerking aan met instrumentenbouwer en geluidskunstenaar Hans Houkes. Geïnspireerd door het verleden van de Enka, zocht het duo meer informatie over het fabrieksproces en kwam uit bij de film Rayon uit 1948 (https://youtu.be/9CV-ymx0w8c). Middenin de vele ingewikkelde stappen van de rayonfabricage blijkt zich één magisch, nauwelijks te controleren rustpunt te bevinden: het ‘rijpen’. Deze mysterieuze tussenstap vertaalden zij tot een interactieve installatie getiteld ‘Core Business I’.

De combinatie van beeld en interactief geluid maakte Core Business tot een unieke belevenis voor elke bezoeker. Hier een kort filmpje ter illustratie:

IMG_8017

Design by Byron Reclamebureau Nijmegen