Ik ook van jou (2018)

In de zomer van 2018 werkte ik als artist in residence op kampeerterrein De Lievelinge in Vuren. Het project heette´Ik ook van jou´ en bestond uit twee stappen: de eerste dagen nam ik de stemmen van zo veel mogelijk campinggasten op in een geluidsdichte ruimte. Dat was een geleend bouwwerk midden op de camping, dat oorspronkelijk gemaakt was als ´biechtstoel´. Ik had het tijdelijk omgetoverd in een provisorische telefooncel en van binnen bekleed met een stapel geluidsdempende schapenvachten. Al met al werd het een spannend ritueel om de bezoekers één voor één naar binnen te sturen met het opnameapparaat, vooral omdat ik gelijktijdig de rij buiten muisstil moest zien te houden tijdens de opnames! Gespitste oren, gegiechel… maar toch de stemmen van ruim honderd mensen opgenomen!

Stap twee was het maken van een tweede bouwwerk waarbinnen de bezoekers plaats konden nemen op een stoel om het geluidskunstwerk te ervaren. Ik bouwde het op in de campingbieb, die de vorm heeft van een kerkje. Langs de wanden hing ik acht speakers , met in elke speaker vier geluidssporen van de honderd stemmen die allemaal hardop en gefluisterd ‘ik hou van jou’ zeiden. Dus je hoorde steeds 32 stemmen van alle kanten op je af komen.

Ook deze installatie mondde uit in een soort ritueel: sommige bezoekers namen echt een ‘geluidsbad’ van tien minuten, anderen romantisch samen te luisteren en vooral kinderen kwamen bij bosjes naar binnen en gingen liggen chillen op de vloer. Het kersje op de taart bleek voor hen die ene kinderstem die temidden van alle ik-hou-van-jous om de drie minuten ‘ik wil een koekje!’ schreeuwde uit één speakertje. Dat had ik vooraf niet zo bedacht, het ontstond spontaan doordat een kind dit ook daadwerkelijk in een opwelling riep tijdens het opnemen. Het bleek een prima aanvulling om de installatie leuk te laten zijn voor alle verschillende leeftijden.

Onderstaande foto’s en filmpje zijn gemaakt door Chris Heijmans:

Design by Byron Reclamebureau Nijmegen